Doğru Yıkama

 

Süt ekipmanları sağımdan önce iyi temizlenmeli ve gerektiğinde sterilize edilmelidir.  Doğru yapılmayan eksik temizlik ekipmanların yüzeylerinde bakterilerin kalmasına ve artışına sebep olabilir.

 

 

Sütten kaynaklanan kirlerin türleri:

  • Organik kirler... oluşan kirlerin çoğunluğunu teşkil ederler. Yağlar proteinler ve şekerler..  Sağımdan onra mümkün olduğunca çabuk bu kirleri çıkarmak gerekir. Eğer temizlenmezse kısa bir zamanda ve ısıyla kuruyarak günlük deterjanlarla çıkarılamayacak kalıntılar oluştururlar.
  • inorganik kirlenmeler... Sütten veya sudan kaynaklanan genellikle kalsiyum magnezyum ve demir tuzlarıdır.. Bu mineraller alkali ortamda ısıyla beraber çökerler.. temizlik amacıyla kullanılan deterjanların oranı su sertliğine göre farklılık gösterir, bu konuda üretici firmaların tavsiyesi dışında oranlarda kullanılan deterjanlar ve dikkat edilmeyen tavsiye sıcaklıklarla yapılan temizlikler, temizlikden çok kirlilik oluşturmaktadır.

 

Bu inorganik mineraller, oranik kirlerle kombine olarak çöküp süt taşı diye anılan tabakalar oluşturur.

 

CIP deterjanlar:

Etkin temizlik su sertliğinin tayini için yapılan uyun analiziyle başlar. Sert sularda deterjan oranı üreticinin tavsiyesiyle arttırılır. Çok sert sularda ise su yumuşatma sistemlerinin kurulumuna kadar tavsiye edilebilir.

 Kalsiyum ve magnezyumun bikarbonat, sülfat ve klorür tuzları kullanılan deterjanları nötralize edip etkinliğini azaltırlar, durulama güçleşir, ekipmanların üzerinde film tabakaları oluşur, ayrıca su ısıtıcısında da problemler oluşur.

 

Temizlik genelde klor içeren alkali CIP deterjanını takip eden asidik deterjanla olur. Alkali deterjanlar sütteki yağ, protein ve karbonhidratları çözerler, diğer kirlerse suyun mekanik hareketiyle askıya alınıp temizlenir. Deterjandaki klor proteinin yapısını bozarak film halinde kir oluşumunu engeller.

Asit CIP temizleyici ise minerallerin çökmesini engelleyip, süt taşlarına müsaade etmemektedir.  Süt sağım sistemleri ve süt tankları her yıkamadan sonra asitli suyla durulanmalıdır.

 

Yıkama prosedürleri

Doğru yıkama için önerilern prosedürler mutlaka takip edilmelidir.. Yıkama işemleri sağımdan hemen sonra zaman kaybetmeden gerçekleşmelidir. 

  • Ön durulama suyunun sıcaklığına dikkat edilmelidir. Ön durulama ılık suyla gerçekleşmelidir (yaklaşık 40C derece) Eğer kullanılan su soğuk olursa(35 derecenin altında), süt yağını kristalize eder ekipmanların üzerinde film halinde yağ tabakası oluşturur. Öndurulamada eğer Sıcak su kullanılırsa(50 derecenin üzerinde)  bu sefer proteinler bozunarak film halinde protein tabakası oluşur. Ve yıkama zorlaşır. Ilık su ana yıkama için ekipmanların ısıtılmasına yardımcı olacaktır.
  • Ön durulamayı ana yıkama takip eder. Su sıcaklığı 65 derecede idealdir. Sistemdeki boruların soğukluğundan dolayı ilk girilen suyun sıcaklığı biraz fazla olabilir ama 77 derecenin üzerinde olmamalıdır aksi halde proteinler pişer ve temizlenmez. Etkili bir temizlik hareketi sağlamak için suyun akış hızı da 1.5 metre/snden az olmamalıdır.  Sisteme girilen hava türbulansa sebep verip ekipmanlarda bir ovma etkisi oluşturur ve yıkama kalitesini arttırır.  Yıkama işlemi 6-10 dakika arasında olmalıdır. Uzarsa su soğur ve yağlar tekrar yüzeye çöker.
  • Son durulama mümkünse ılık suyla yapılmalıdır.
  • Asitle durulama her alkali yıkama sonrası en az 5 dakika ılık suyla(35-43 derece arası) tavsiye edilmekedir. Asitle yıkama da 60 derecenin üzerine çıkılmaması gerekir. Asitle yıkama; alkali deterjanlardan kaynaklanan alkali artıkları da temizler, süttaşı oluşumunun önüne geçer, ve asidik ortamdan dolayı bakterilerin çoğalmasına şans verilmez. Her yıkama sonrası asitle durulamanın bir yararı da asitle alkali artıkları nötralize edildiğinden  plastik ve kauçuk tertibatların ömrünü uzatmış olursunuz..
  • Final durulama son olarak suyla durulama yapılır.

 

Süt tankları da benzer şekilde temizlenmelidir.

CIP sistemi haricindeki diğer ekipmanlarda sıcak su ve fırçayla mekanik olarak temizlenmeli devamlı temiz tutulmalıdır.

 

CIP ekipmanları çiftçiler için büyük zaman kazandırıp kolaylık sağlarlar. Ancak bu sistemlerin doğru çalıştığını periyodik olarak kontrol etmek gerekmektedir. Yılda iki kere servis yaptırılıp gerekli parçalar değişmelidir. Kullanımla aşınan plastik, kauçuk parçalardaki çatlaklar bile bakteriler için bir çoğalma yeri olabilir.. Mastisit ve benzeri hastalıklar için de bir ortama sebep olabilirler.

 

Güvenlik Önlemleri:

  • Kullanılan kimyasallar çocukların erişemeyeceği kilitli bir yerde saklanmalıdır. Saklama odası güneş görmeyen serin bir yer olmalıdır. Bidonların ağızları sıkı kapatılmalıdır.
  • Asit dirençli eldivenler kullanılmalı, uygun güvenlik gözlüğü, kimyasallara karşı uygun iş elbisesi giyilmelidir.
  • Tüm kimyasalların etiketleri düzgün ve görülebilir şekilde yerleştirilmelidir.
  • Özellikle Alkali ve Asit CIP deterjanlarından solüsyon hazırlarken çok dikkatli olunuz. Seyreltme yaparken deterjanı yavaşça suyun üzerine dökünüz. Suyu deterjanın üzerine asla dökmeyiniz.
  • Ölümcül klor gazı üretmek istemiyorsanız alkali ve asit deterjanları birbirine asla karıştırmayınız.
  • Kapalı bir tankın içerisine girmeye çalışmayınız, oksijen eksikliği nedeniyle boğulabilir, ya da kimyasal buhar yüzünden gözleriniz veya hassas dokularınız tahrip olabilir.
  • İstem dışı bir kimyasal vücudunuza değerse 15 dakika suyla yıkayınız. Ve hemen doktorunuzu arayınız.
  • Boş bidonlar iyice durulanmalı ve yerel çevre yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edilmelidir.

 

 

Reiner Chemie                                                       Reiner Kimya                                                         General Enquiries

Alpen str.24 D-83395 Germany                                 San.sit. 35.sok No:10                                              Türkiye 0232 5431415

www.reiner.com.tr                                             İzmir TR-35750                                                      Germany (49) 177 7390341

 

Issue No: 002                               Date: 08.08.2011                                                Emergency Number

                                                                                                                                                        Tel: 0506 615 80 27

Name: Clean In Place (CIP)                               Web Site  www.reiner.com.tr